Contemporary blog for branded perfumery

Η ιστορία πίσω από τον διάσημο Versace

versace

Η βιομηχανία της μόδας είναι γεμάτη με brands που όλοι έχουν ακούσει. Ένα από αυτά τα εμβληματικά ονόματα είναι η Versace. Από τότε που ιδρύθηκε το brand το 1978, αποτελεί σύμβολο της πολυτελούς μόδας, της κλάσης και τουεκλεπτυσμένου γούστου. Πολλές διασημότητες επιλέγουν να φορούν ρούχα και αξεσουάρ Versace στο κόκκινο χαλί, κάτι που βοήθησε το brand να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η Versace έχει ακόμα αυτή τη μεγάλη φήμη, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από τη δημιουργία αυτής της μεγάλης εταιρείας.

Ο άνθρωπος πίσω από την Versace – Gianni Versace

Ο δημιουργός του οίκου Versace είναι ο Giovanni Versace, γνωστός και ως Gianni Versace. Ο Gianni γεννήθηκε στη Νότια Ιταλία, στην πόλη Reggio Calabria το 1946. Μεγάλωσε με τον μεγαλύτερο αδερφό του – Santo Versace και την νεότερη αδερφή του Donatella Versace. Η μητέρα του είχε μια επιχείρηση ραπτικής και εκεί ήταν όπου ο Gianniμαθήτευσε σε νεαρή ηλικία.

Ενδιαφερόταν για τη μόδα, το σχέδιο και την αρχιτεκτονική και σε ηλικία 26 ετών μετακόμισε στο Μιλάνο και ξεκίνησε την καριέρα του στο σχέδιο μόδας. Εργάστηκε σε αρκετά ιταλικά ατελιέ, όπως το Mario Valentino, το Complice και τοGenny. Το ταλέντο του φάνηκε νωρίς και σύντομα ίδρυσε τη δική του εταιρεία. Το 1978 παρουσίασε την πρώτη τουπροσωπική συλλογή με γυναικεία ρούχα και άνοιξε τη μπουτίκ του στο Μιλάνο. Από τότε ο αδελφός του Santo και η αδερφή του Donatella εργάζονταν γι ‘αυτόν.

Οι εκθέσεις μόδας της Versace συνέχισαν να γίνονται ολοένα και πιο επιτυχημένες και από τη δεκαετία του ’90, είχε ήδη δημιουργήσει μια καταπληκτική αυτοκρατορία μόδας. Τα σχέδιά του ήταν τολμηρά, καινοτόμα και πολύ διαφορετικά από αυτά που παρουσίαζαν οι ανταγωνιστές του. Ο Gianni δεν φοβόταν να χρησιμοποιήσει λαμπερά χρώματα και σέξι κοψίματα, αλλά κατόρθωσε να κρατήσει τα ρούχα του αριστοκρατικά και πολυτελή. Πολλοίθεώρησαν ότι ήταν ιδιοφυΐα, αλλά το τολμηρό του γούστο έπρεπε να υπομείνει και πολλή κριτική. Ο ανταγωνισμός του με τον διάσημο Giorgio Armani δεν ήταν μυστικό. Η συλλογή τους ήταν τόσο διαφορετική που σύντομα η φράση ότι “οArmani ντύνει τη γυναίκα, ενώ ο Versace ντύνει την ερωμένη” έγινε δημοφιλής.

Οι εμπνεύσεις του Versace και οι πιο γνωστές καινοτομίες

Κατά την εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα του, ο Versace δημιούργησε πολλά καινοτόμα κομμάτια ρούχων. Ο Gianni ήταν πολύ περήφανος για την προέλευσή του και τη νοτιοιταλική του κληρονομιά και πολλά από τα σχέδια του και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα εμπνεύστηκαν από τους αρχαίους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους και την τέχνη. Έχειεπηρεαστεί από την αρχαία ιστορία της Ιταλίας ακόμα και στο λογότυπο της εταιρείας – το κεφάλι της Μέδουσας. Η Μέδουσα είναι ένα πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας που την ερωτευόντοσαν οι άνθρωποι μόλις κοίταζαν τα μάτια της. Το κεφάλι της Μέδουσας απεικονιζόταν στο πάτωμα των αρχαίων ερειπίων στο Reggio Calabria. Ο Gianni έπαιζε εκεί όταν ήταν παιδί και αργότερα αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για λογότυπο της εταιρείας του επειδή ήθελε το έργο του να έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους. Ήθελε να το ερωτευτούν.

Σε ορισμένα από τα πιο καινοτόμα σχέδια του, μπορούμε να βρούμε την επινόηση ενός πολύ ελαφριού αλυσόπλεκτου θώρακα που ονομάζεται Oroton και επαναλαμβανόμενα μοτίβα όπως το Ελληνικό κλειδί.

Venera.gr

Τα φανταστικά prints, τα φωτεινά χρώματα, τα σαδομαζοχιστικά σύνεργα, τα ασημένια πλέγματα και τα φορέματα από χλωριούχο πολυβινύλιο ήταν όλα μέρη των διάσημων σχεδίων του και πολλοί κριτικοί σκέφτηκαν ότι οι συλλογές του ήταν χυδαίες. Τα prints της ποπ τέχνης χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε πολλά από τα σχέδιά του καθώς ο Gianni ήταν λάτρης του Andy Warhol και του Ray Lichtenstein. Παρά την όλη κριτική, ο Versace παρέμεινε ο εαυτός του και συνέχισε να δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα που κέρδισαν πολλούς οπαδούς. Ήταν καλός φίλος με διασημότητες όπως οι Elton John, Cher, Madonna και Michael Jackson και δημιούργησε πολλά ρούχα γι ‘αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν επίσης γνωστός ως Σχεδιαστής Rock ‘n Roll. Τα Supermodels όπως η Naomi Campbell, η Cindy Crawford, η Linda Evangelista και ο Christy Turlington βρίσκονταν συχνά σε παρουσιάσεις μόδας αλλά φορούσαν σχέδια του Versace και σε άλλα event. Στην πραγματικότητα, η λέξη supermodel δημιουργήθηκε γι ‘ αυτές επειδή τις πλήρωνε πάρα πολλά χρήματα.

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα μέχρι σήμερα είναι το μαύρο φόρεμα που φόρεσε η ηθοποιός και το μοντέλο Elizabeth Hurley στην πρεμιέρα της ταινίας Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία το 1994. Το μαύρο αυτό φόρεμα ήταν φτιαγμένο από μεταξωτό ύφασμα και λίκρα και έχει μεγάλες χρυσές καρφίτσες ασφαλείας και στα δύο πλευρές. Το φόρεμα είναι σέξι και τολμηρό και πολύ καιρό μετά την εκδήλωση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά μιλούσαν για αυτό.

Η εταιρεία μετά τον θάνατο του Gianni Versace

Στις 15 Ιουνίου του 1997, ο Gianni Versace επέστρεφε στο αρχοντικό του στο Miami Beach μετά τον πρωινό του περίπατο. Μπροστά από το αρχοντικό του, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον κατά συρροήν δολοφόνο Andrew Cunanan. Ο δολοφόνος είχε εμμονή με τον σχεδιαστή και περηφανευόταν για τη στενή φιλία μαζί του, παρόλο που ούτε καν γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Ο Versace ήταν το τελευταίο του θύμα και οκτώ ημέρες μετά την δολοφινία, ο Cunanan αυτοκτόνησε.

Ο Gianni Versace άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά και πιθανότατα θα μνημονεύεται πάντα ως μύθος τηςμόδας και μεγαλοφυία. Πριν δολοφονηθεί, υποβλήθηκε σε θεραπεία για μια σπάνια μορφή καρκίνου του αυτιού. Η θεραπεία του έδειχνε να πηγαίνει καλά, αλλά άφησε μια διαθήκη περίπτωση που πέθαινε. Σύμφωνα με τη διαθήκητου, η αδερφή του Donatella θα λάμβανε το 20% της εταιρείας, ο αδελφός του Santo – 30% και η ανιψιά του και η κόρη της Donatella Allegra – το υπόλοιπο 50%. Παρόλο που ήταν μόλις 11 ετών εκείνη την εποχή, ο Gianni ήταν πολύ προσκολλημένος σε αυτήν. Λίγο μετά τη δολοφονία, η Donatella Versace έγινε διευθύντρια του δημιουργικού τμήματος και ο Santo Versace έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Το 2018 η εταιρεία αγοράστηκε από τον Michael Kors για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Donatella Versace εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του δημιουργικού σχεδιασμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πιο διάσημα σχέδια της Versace θα είναι για πάντα διαχρονικά και ότι στο μέλλον θα είμαστε μάρτυρες ακόμα περισσότερων καινοτομιών τους.

Αρώματα Versace

Σήμερα δεν συνδέουμε τη Versace μόνο με τα ρούχα. Η εταιρεία σχεδιάζει αξεσουάρ, κοσμήματα, πορσελάνες, έπιπλα σπιτιού και αρώματα. Το πρώτο της άρωμα παρουσιάστηκε το 1981 και ήταν το γυναικείο άρωμα Gianni Versace for women. Τώρα το brand έχει πολλά διαφορετικά αρώματα, με το νεότερο να κυκλοφορεί το 2018. Όπως και το υπόλοιπο προϊόντα της Versace, έτσι και τα αρώματα τους είναι τολμηρά, μοναδικά, σέξι και γοητευτικά.

Versace Crystal Noir

Αυτό το άρωμα είναι αισθησιακό, ισχυρό και σαγηνευτικό. Η σύνθεση του περιλαμβάνει ελκυστικά ανατολίτικαστοιχεία, άρωμα μόσχου και λουλουδένιες πινελιές γαρδένιας και γιασεμιού. Το μπουκάλι έχει σχήμα κρυστάλλου, οπότε το άρωμα είναι εξίσου υπέροχο και ως αξεσουάρ – σαν κόσμημα. Είναι το τέλειο άρωμα για μια βραδινή έξοδο ή για ένα επίσημο γεγονός που θα κάνει την παρουσία σας πολύ πιο έντονη.

Versace Bright Crystal

Το Versace Bright Crystal είναι ένα ακόμα εκπληκτικό άρωμα από αυτή τη σειρά.  Το άρωμα είναι φρέσκο, φλοράλ και υδάτινο. Είναι πιο απαλό σε σύγκριση με το Crystal Noir. Τα βασικά συστατικά είναι το ρόδι, η παιωνία και η μανόλια. Το άρωμα αυτό είναι το τέλειο καθημερινό άρωμα για θηλυκές, αλλά ισχυρές και γεμάτες αυτοπεποίθηση γυναίκες.

Eros

Το άρωμα είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Ονομάστηκε έτσι από τον έλληνα θεό της αγάπης – τον Έρωτα, το άρωμα είναι έντονο και ισχυρό. Το μπουκάλι είναι φτιαγμένο από γυαλί με τιρκουάζ χρώμα και έχει το λογότυπο της Versace – το κεφάλι της Μέδουσας. Μπορείς να αισθανθείς τη μέντα, το πράσινο μήλο και τα εσπεριδοειδή που αναμειγνύονται μαζί με τα συστατικά του ξύλου και των φασολιών tonka.

Eros pour Femme

Το άρωμα είναι αισθησιακό και διακριτικό. Το ελκυστικό και παθιασμένο άρωμά του ξεχωρίζει χάρη στα συστατικάεσπεριδοειδών, των δύο διαφορετικών τύπων γιασεμιού και του λαμπερού χρώματος λεμονιού. Η βάση είναιφτιαγμένη από βαθιές και μαλακές νότες ξύλου που ενισχύουν την τέλεια μορφή του αρώματος.

Versace Versense

Αυτό είναι ένα ακόμα άρωμα για τις γυναίκες το οποίο είναι φρέσκο και έχει πινελιές εσπεριδοειδών. Έχει πολύ φυσικούς και γήινους τόνους. Περγαμόντο, πράσινα μανταρίνια, πεύκα και ελαιόδεντρα σε συνδυασμό με κρίνο και γιασεμί, θυμίζουν τη Μεσόγειο. Αυτό το άρωμα σε αφυπνίζει, είναι ζωηρό και μεθυστικό.

 

Exit mobile version