Αρωματική νότα κέδρου – ιστορία χιλιάδων ετών

Αρωματική νότα κέδρου - ιστορία χιλιάδων ετών

Μάθετε περισσότερα για την αρωματική νότα του κέδρου και τον τρόπο από τη φύση έως τα πολυτελή αρώματα

Το λάδι κέδρου είναι μια από τις πιο διάσημες και συχνά χρησιμοποιούμενες νότες σε αρώματα αρωμάτων. Δεν υπάρχει καθόλου άτομο που άγγιξε το άρωμα του κέδρου και παρέμεινε αδιάφορο – αν νιώσουμε το άρωμά του, είναι σφραγισμένο στα συναισθηματικά μας μονοπάτια μια για πάντα. Επειδή κάνει έντονη εντύπωση και αφήνει τη μνήμη του για πολύ καιρό.

 

Το Cedar (Cedrus) είναι ένα είδος κωνοφόρων αειθαλών δέντρων της οικογένειας των πεύκων, που φτάνει τα 30-40 μέτρα. Στην πραγματικότητα, η νότα του ξύλου κέδρου μας έρχεται από τα Όρη Άτλαντα στο Μαρόκο ή από τα δάση κέδρου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

 

Ο κέδρος έχει ασημί-μπλε ή πρασινωπά φύλλα. αειθαλείς βελόνες διατεταγμένες με τη μορφή ανοιχτής σπείρας σε μακρύ μίσχο. Τα κλαδιά βρίσκονται ευρέως, μερικές φορές σχεδόν οριζόντια. Οι καρποί του κέδρου είναι κώνοι, χρωματισμένοι σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, του γκρι και του καφέ.

 

Ο φλοιός του δέντρου είναι παχύς, κοκκινωπός έως καστανό, πολύ αρωματικός. Το ξύλο κέδρου περιέχει μοναδικά συστατικά που συμβάλλουν στο άρωμα των αρωμάτων ξυλώδους και κεχριμπαριού.

 

Όσο για το λάδι από ξύλο κέδρου – μπορείτε πραγματικά να πείτε και να γράψετε πολλά για αυτό, αλλά μάλλον δεν θα ήταν αρκετό. Το λάδι εξάγεται από τον θόρυβο, μερικές φορές από τις ρίζες, καθώς και από το ίδιο το ξύλο. Έχει κιτρινωπό ή καφέ χρώμα. Χρειάζεται μόνο ένα άγγιγμα των αισθήσεων και είναι σίγουρο ότι θα γοητευτούμε για πάντα από το άρωμά του. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλά από τα έλαια που ταυτοποιούνται ως ανήκουν στην αρωματική ομάδα κέδρου προέρχονται στην πραγματικότητα από την εκχύλιση των αρωματικών ουσιών με αρκεύθου και κυπαρίσσι. Για άγνωστους λόγους, τα φυσικά δάση κέδρου σχεδόν εξαφανίζονται σήμερα. Η εθνική σημαία και το οικόσημο του Λιβάνου απεικονίζει τον κέδρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην αρχαιότητα υπήρχε ένα απέραντο δάσος κέδρων. Το πιο διάσημο στο Λίβανο, ωστόσο, έχει τώρα μόνο 375 δέντρα.

 

Τα πιο κοινά είδη κέδρου είναι Κέδρος Λιβάνου, Ιμαλαΐων και Άτλαντα.

Ο Λιβανέζικος κέδρος (Cedrus libani) είναι χαρακτηριστικός των βουνών της περιοχής της Μεσογείου. Το στέμμα του είναι κωνικό στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης, διακλαδίζεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι ενδιαφέρον γεγονός ότι ήταν ο Λιβανέζικος κέδρος που ο Βασιλιάς Σολομών χρησιμοποιούσε για να χτίσει τον ναό του στην Ιερουσαλήμ.

 

Ο κέδρος των Ιμαλαΐων (Cedrus deodara) είναι γνωστός για τις φωτεινές πράσινες έως απαλές πράσινες κορυφές. Φτάνει σε ύψος 45 μέτρα, έχει διάμετρο έως 3 μέτρα στο στέλεχος και τα κλαδιά του αναπτύσσονται οριζόντια.

 

Ο κέδρος Atlas (Cedrus atlantica) έχει ένα ασημί γκρι φλοιό και γαλαζοπράσινα φύλλα βελόνας.

 

Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα είναι να εντοπίσουμε την προέλευση της χιλιετούς ιστορίας του κέδρου. Ξεκινά κάπου στα δυτικά βουνά των Ιμαλαΐων και στην περιοχή της Μεσογείου. Το αιθέριο έλαιο κέδρου είναι στην πραγματικότητα ένα από τα παλαιότερα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία από την αρχαιότητα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι αρχαίοι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν λάδι από ξύλο κέδρου ως βάση για τα χρώματα, και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι – στις πρακτικές τους για τη χύτευση. Η εικόνα του κέδρου είναι μέρος πολλών μύθων και θρύλων. Δεν είναι τυχαίο ότι η μπούκλα είναι το πιο αναφερόμενο δέντρο στις Αγίες Γραφές. Το δέντρο που καλύπτει τον τάφο του Θεού είναι επίσης ένας κέδρος. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Λιβανέζικος κέδρος χρησιμοποιήθηκε επίσης για την κατασκευή του ναού και του παλατιού του Βασιλιά Σολομώντα. Το Papyri ποτίστηκε επίσης με κέδρο λάδι για να τα προστατεύσει από τα καταστροφικά χτυπήματα του χρόνου.

 

Πού και τι χρησιμοποιείται σήμερα το λάδι κέδρου; Κυρίως στην αρωματοθεραπεία για την εξισορρόπηση των ενεργειών, καθώς και για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων. Λόγω του πλούσιου αρώματός του, χρησιμοποιείται επίσης ως φυσικό απωθητικό έναντι σκώρων και άλλων εντόμων. Ωστόσο, η κύρια εφαρμογή του κέδρου παραμένει στην αρωματοποιία, λόγω της πυκνότητας και της μοναδικότητας των αρωματικών ιδιοτήτων του.

 

Στην αρωματοποιία, ο κέδρος είναι μια διακριτική σκοτεινή, βαθιά, ελαφρώς πικάντικη ξυλώδη νότα. ζεστό, πλούσιο και κορεσμένο άρωμα, διαποτισμένο με γλυκές κλωστές. Το λάδι κέδρου δίνει μοναδικότητα και κομψότητα σε κάθε άρωμα. Πυκνή, ομοιόμορφη και μακράς διαρκείας νότα που έχει εκπληκτική βελούδινη υφή. Συνδυάζεται εξαιρετικά με νότες εσπεριδοειδών, καθώς και με τα αποστάγματα και τα αιθέρια έλαια από τριαντάφυλλο, περγαμόντο, γιασεμί, πορτοκάλι, κυπαρίσσι και λεβάντα.

 

Το λάδι κέδρου είναι πολύ κοινό ως βασική νότα στα ανδρικά αρώματα. Η ουσία του κέδρου μας μαγεύει και προκαλεί τις αισθήσεις από την αρχή.

 

Μερικά από τα αρώματα που περιέχουν κέδρο είναι:

 

Hermes Terre D’Hermes

D&G Light Blue EDT за Жени

YSL La Nuit De L’Homme

Chopard Noble Cedar

Ferrari Cedar Essence EDP

Iceberg Eau de Iceberg Cedar

Και ποιο είναι το αγαπημένο σας άρωμα με μια αρωματική νότα κέδρου;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.