Η ιστορία του εμπορικού σήματος Cartier

Πώς να περιγράψει κανείς εύκολα την «πολυτέλεια»; Με μία λέξη – Cartier. Δεν χρειάζεται να την ψάξετε. Θα σας πούμε εμείς τη συναρπαστική ιστορία της Γαλλικής εταιρείας που δημιουργεί μερικά από τα πιο κομψά και εντυπωσιακά κοσμήματα. Αυτά τα εξαιρετικά κοσμήματα έχουν φορεθεί από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προσωπικότητες ανά τους αιώνες και έχουν κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως.  Με λίγα λόγια η Cartier καταφέρνει όχι μόνο να διαιωνίσει πολυτελή κοσμήματα με τέλεια διαμάντια, καθαρό χρυσό και μηχανισμούς ακριβείας, αλλά και δημιουργεί εξαιρετικά αρώματα που πωλούνται ανά τεράστιες ποσότητες το λεπτό οπουδήποτε στον κόσμο.

Η ιστορία της οικογένειας Cartier

Παρίσι, 1847. Ο Louis-François Cartier είναι μία σημαντική προσωπικότητα της οικογένειας Cartier. Ένας ιδεαλιστής με επαναστατική καρδιά και διαφορετική αντίληψη για την τέχνη, αλλάζει το στυλ της Αναγέννησης και επιβάλει ένα δικό του νέο στυλ, που είναι αναγνωρίσιμο μέχρι και σήμερα. Σμαράγδια, διαμάντια, ρουμπίνια, χρυσό κι άλλο χρυσό… Είναι ο Cartier που για πρώτη φορά συνδυάζει τη μαγεία των πολύτιμων λίθων και την απλότητα των ρούχων. Ακαταμάχητη και λατρευτή από όλες τις κυρίες των βασιλικών οικογενειών και τους συζύγους των κυβερνητών τον 19ο και 20ο αιώνα, η εταιρεία Cartier λαμβάνει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων από την ανώτατη αστική κοινωνία.

Η ιστορία του εμπορικού σήματος Cartier

Louis-François Cartier. φωτογραφία: www.colognereality.com

Η εξέλιξη της αυτοκρατορίας Cartier

Ο LouisFrançois Cartier μετέδωσε την τέχνη του στο γιό του Alfred Cartier πριν το θάνατό του. Έχοντας κληρονομήσει το καινοτόμο πνεύμα του πατέρα του, ο Alfred αλλάζει ξανά το στυλ του κοσμήματος. Έτσι προκύπτουν η τάση του αιγυπτιακού στυλ και τα πορσελάνινα μενταγιόν. Για πρώτη φορά στα χρονικά ξεκινά η πώληση κοσμημάτων καθαρής πλατίνας από τον ίδιο στο νέο του κατάστημα “Ro d la lae”. Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι πολύ γρήγορη. Το 1902, ο Cartier ιδρύει ένα κατάστημα στο Λονδίνο και λίγα χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Οι πρώτες παραγγελίες που δέχεται ο Cartier δεν είναι από όποιον κι όποιον, αλλά από το βασιλιά της Ισπανίας Alfonso ΧΙΙ και τον κυβερνήτη της Αγγλίας Edward. Ανάμεσα στους πελάτες της εταιρείας είναι και ο βασιλιάς Νικόλαος ΙΙ, ο οποίος ήθελε ακόμη και δικό του μερίδιο από την εταιρεία. Είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς του Σιάμ είχε αγοράσει κολοσσιαίες ποσότητες τεράστιων κοσμημάτων Cartier φτιαγμένων από καθαρό χρυσό για τις ερωμένες του. Το 1907, μαζί με την Edmund Jagger η Cartier δημιουργεί μία συλλογή ρολογιών σχεδιαστών. Η Jagger συνεισφέρει αποκλειστικά με την παροχή των μηχανισμών για τα ρολόγια. Σήμερα η εταιρία διατηρεί καταστήματα στο Λονδίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις.

 

Family Cartier

Ο Pierre Cartier, η σύζυγός του και η κόρη του το 1926. φωτογραφία: www.wikipedia.org

Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα

Έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από τη δημιουργία του Cartier μέχρι σήμερα. Ανά τα χρόνια, οι θαυμαστές και οι ιδιοκτήτες των εξαίσιων κοσμημάτων, των καλλυντικών, των αρωμάτων και των αξεσουάρ της εταιρείας παραμένουν ενθουσιασμένοι από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που φέρει το λογότυπο Cartier. Ο Γαλλικός οίκος μόδας ανοίγει μπουτίκ σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας τα εμπόδια και χαράσσοντας νέα πορεία – αυτή των πολυτελών αρωμάτων. Κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80 του 19ου αιώνα η εταιρεία ξεκινάει να λανσάρει τα πρώτα της αρώματα “Must de Cartier. Αυτά τα αρώματα προορίζονται και για γυναίκες αλλά και για άντρες. Ανάμεσα στους δημιουργούς βρίσκονται οι αρωματοποιοί: Matilde LaurenJean-Claude Elena, Christine Nigel, Alberto Morilaz, Jean-Jacques Dine, Jacques Cavalier και άλλοι.

Μέχρι το 2017, η εταιρεία αρωμάτων Cartier απαριθμεί πάνω από 90 αρώματα πολυτελείας, καθένα τους με εντυπωσιακή διαφημιστική καμπάνια. Κάθε άρωμα έχει υπέροχη μυρωδιά, κομψότητα και μοναδικότητα – ο βασικός άξονας πίσω από τη δημιουργία κάθε Γαλλικού προϊόντος Cartier. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει τα πιο πολύτιμα έργα του Cartier σε δημοπρασίες.

O LouisFrançois

Ο LouisFrançois θαύμαζε τόσο πολύ μερικά από τα κοσμήματά αυτά που τα αγόρασε από τους πελάτες του. Έγιναν μέρος της προσωπικής του συλλογής και αργότερα αποθηκεύτηκαν στην τράπεζα της Γενεύης. Η παράδοση του Louis-François να συλλέγει αυτά τα υπέροχα κοσμήματα εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα στην οικογένειά του. Μπορείτε να δείτε μοναδικά κοσμήματα μόνο σε μουσειακές εκθέσεις με απίστευτα μέτρα ασφαλείας. Κάθε νέο κόσμημα καταχωρείται στα ιστορικά αρχεία του Παρισιού, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Εκτός από τα κοσμήματα, η μάρκα Cartier κοσμεί ρολόγια, αναμνηστικά και καλλυντικά.

Σήμερα η Cartier προσφέρει στους πελάτες της όχι μόνο ακριβά ρολόγια, αλλά και εξαίσια κοσμήματα, γυαλιά, αρώματα, πένες, σημειωματάρια σχεδιαστών και πολλά άλλα. Ωστόσο, η αυτοκρατορία της μόδας εδώ και καιρό δεν ανήκει πλέον αποκλειστικά στην οικογένεια Cartier. Τη δεκαετία του ‘70, με επικεφαλής τον Joseph Kanoui, ξεκίνησαν οι πρώτες προσφορές εξαγοράς της εταιρείας. Το 1979, η Cartier του Παρισιού, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνουσυγχωνεύτηκαν ως τη νέα εταιρεία Cartier Mond.

Στη δεκαετία του ’80 η εταιρεία έγινε μέλος της Ελβετικής επιχείρησης Richemond, γνωστή και ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μία σύντομη περιήγηση στα οικονομικά κέρδη της Cartier το 2004-2005, στο τέλος Μαρτίου, με την εταιρεία μόδας να ανακοινώνει καθαρό κέρδος ύψους 881 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 33% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτή είναι η αλήθεια! Τα διαμάντια διαρκούν για πάντα, τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας … διαμάντια και “Cartier”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.