Τα Μυστικά Συστατικά των Επώνυμων Αρωμάτων

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των αυθεντικών επώνυμων αρωμάτων, τις ουσίες από τις οποίες αποτελούνται και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες περί αυτών

Μπορείτε να ταυτιστείτε με το ακόλουθο σενάριο; – έχετε ραντεβού για brunch με τον/την κολλητό/ή σας και εντοπίζετε ένα υπέροχο άρωμα να πλανάται στον αέρα πριν καν τους πείτε «Γεια», ωστόσο για κάποιο λόγο δεν μπορούν να πουν το ίδιο και για εσάς, παρ’ όλο που φορέσατε από το αγαπημένο σας άρωμα μόλις πριν μισή ώρα.

Ξέρουμε πως νιώθετε, έχουμε περάσει κι εμείς από αυτή τη θέση και μπορεί να είναι απογοητευτικό κάποιες φορές.

Λοιπόν, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια αρώματα διαρκούν πιο πολύ πάνω στο δέρμα σας ενώ άλλα εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο ο μισθός σας την επόμενη ημέρα της πληρωμής;

Συχνά, ο λόγος για τη χαμηλή μακροζωία του αρώματός σας έχει να κάνει με την ευωδιά και την ποιότητα των πρώτων υλών. Ενίοτε, έχει να κάνει με τη χημεία του δέρματός σας και την ικανότητά του να απορροφά τα έλαια αυτού του συγκεκριμένου αρώματος. Και άλλες φορές έχει απλώς να κάνει με τον τύπο αρώματος που έχετε αγοράσει, και πιο συγκεκριμένα με το αν είναι Eau de Toilette (EDT) ή Eau de Parfum (EDP).

Αν δεν μιλάτε Γαλλικά ή αν δεν διαθέτετε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βιομηχανία των αρωμάτων, οι λέξεις Eau de Parfum και Eau de Toilette μπορεί να μην σας φαίνονται πολύ κατατοπιστικές.

Λοιπόν, πέρα από την τιμή, ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ EDT και EDP;

Τί είναι το EDT;

Οι Γάλλοι έβγαλαν το όνομα Eau de Toilette, το οποίο μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «νερό τουαλέτας» και υποδηλώνει την τελετουργία του ψεκασμού με άρωμα μόλις βγείτε από το ντους. ** Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι ένα έξυπνο κόλπο για να κάνετε το άρωμά σας να διαρκεί περισσότερο.

Η συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων ενός EDT είναι μεταξύ 5% και 15% (συνήθως περίπου 10%), αραιωμένα σε αλκοόλη και νερό.

Παρακάτω παρατίθενται τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν ένα EDT από άλλους τύπους αρωμάτων:

Χρώμα:

Ένα EDT έχει ανοικτό, καθαρό χρώμα, κάποιες φορές με μία πολύ απαλή απόχρωση ή πιθανώς αντικατοπτρίζει την αντανάκλαση του χρώματος του μπουκαλιού του.

Ένταση:

Ένα EDT εστιάζει στις νότες κορυφής, οι οποίες εξασθενίζουν αρκετά γρήγορα. Η χαμηλή συγκέντρωση των αρωματικών στοιχείων το κάνει ελαφρύτερο και συνεπώς μικρότερης έντασης.

Διάρκεια:

Οι νότες κορυφής ενός EDT είναι πολύ ισχυρές και ταυτόχρονα εξατμίζονται αρκετά γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάρκεια ενός EDT είναι συνήθως αρκετά σύντομη – μεταξύ 2 και 4 ωρών.

Τιμή:

Η Τιμή ενός EDT είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτή ενός EDP λόγω της χαμηλότερης συγκέντρωσης αρωματικών στοιχείων.

Ιδανική ώρα εφαρμογής:

Λόγω του ελαφρύτερου χαρακτήρα του, το EDT είναι καταλληλότερο για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς συχνά είναι λιγότερο έντονο από ένα EDP.

Τα Μυστικά Συστατικά των Επώνυμων Αρωμάτων

Τί είναι το EDP;

Το Eau de Parfum μεταφρασμένο επακριβώς σημαίνει «αρωματισμένο νερό». Η συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων σε αυτό είναι μεταξύ 10% με 20% (συνήθως περίπου 15%), διαλυμένα σε αλκοόλ και νερό.

Παρακάτω παρατίθενται τα υπόλοιπα από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν ένα EDP από άλλους τύπους αρωμάτων:

Χρώμα: Ένα EDP έχει συνήθως πιο σκούρο και βαθύτερο χρώμα από ένα EDT.

Ένταση: Ένα EDP ξετυλίγεται σταδιακά, και η υψηλότερη συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου το κάνει πιο έντονο από ένα EDT.

Διάρκεια: Ένα EDP έχει μεγαλύτερης διάρκειας ισχύ από ένα EDT και μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 5 ώρες.

Τιμή: Η τιμή ενός EDP είναι συνήθως υψηλότερη από αυτή ενός EDT εξαιτίας της μεγαλύτερης συγκέντρωσης αρωματικών στοιχείων.

Ιδανική ώρα εφαρμογής: Λόγω του πιο έντονου χαρακτήρα του, το EDP είναι καταλληλότερο για εφαρμογή το βράδυ και σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όταν θέλετε το άρωμά σας να διαρκέσει περισσότερο και να κάνει εντύπωση.

Εκτός από το Eau de Toilette και το Eau de Parfum, υπάρχουν και άλλοι δύο βασικοί τύποι αρωμάτων – Eau de Cologneκαι Εκχύλισμα Αρώματος (Perfume extract). Το Eau de Cologne έχει τη χαμηλότερη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια από τους 4 τύπους αρωμάτων – μεταξύ 3% και 8% (συνήθως γύρω στο 5%). Συνήθως διαρκεί μέχρι κα 2 ώρες. Από την άλλη, το εκχύλισμα αρώματος είναι το πιο έντονο άρωμα από όλα με συγκέντρωση αιθέριων ελαίων μεταξύ 15% και 40%. Το εκχύλισμα αρώματος συνήθως κυκλοφορεί σε φιάλες με πώμα από γυαλί καθώς είναι πολύ ακριβό και έντονο για να ψεκαστεί.

Πώς να διαλέξετε μεταξύ Eau de Toilette και Eau de Parfum;

Τα Μυστικά Συστατικά των Επώνυμων Αρωμάτων

Τώρα που γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων αρωμάτων, μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας ανάλογα με την περίσταση, την εποχή ή τη διάθεσή σας γενικότερα.

Το χαμηλότερης συγκέντρωσης EDT είναι καταλληλότερο για την ημέρα και για τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος γι’ αυτό είναι όχι μόνο το ότι μπορείτε να περπατάτε ξέγνοιαστα ανάμεσα στο πλήθος χωρίς να ρισκάρετε να είστε ενοχλητικός/ή με το άρωμά σας, αλλά και επειδή τα αιθέρια έλαια λειτουργούν αλλιώς στις διάφορες θερμοκρασίες. Οι νότες του αρώματός σας θα εμφανιστούν πιο έντονα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σε αντίθεση με τις χαμηλότερες, γι’ αυτό κι ένα πιο έντονο Eau de Parfum μπορεί να μυρίζει θεσπέσια το χειμώνα, αλλά πιο γλυκά ή πιο ενοχλητικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένα υπέροχο παράδειγμα ενός Eau de Toilette, κατάλληλο για την άνοιξη είναι το Chloe Love Story Eau de Toilette EDTγια τις γυναίκες και το Bvlgari Aqva Amara EDT για τους άντρες.

Από την άλλη πλευρά, ένα EDP σας μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας φίλος όταν βγαίνετε έξω σε πάρτι με τους φίλους σας ή σε ένα ραντεβού, που θέλετε να αφήσετε μία μακράς-διάρκειας εντύπωση.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα Eau den Parfum, κατάλληλο για τους ψυχρότερους μήνες είναι το Estee Lauder Modern Muse Nuit EDP για τις γυναίκες και το Givenchy Gentlemen Only Absolute EDP για τους άντρες.

Παρ’ όλο που το κόστος ενός Eau de Parfum είναι συνήθως πολύ υψηλότερο από ένα Eau de Toilette, θα διαρκέσει περισσότερο λόγω της έντασής του, οπότε εν τέλει θα σας συμφέρει οικονομικά. Φυσικά, μεγάλο μέρος των αρωμάτων είναι διαθέσιμα και στην Eau de Toilette έκδοση. Περιέργως, στα αντρικά αρώματα το ποσοστό αυτών φτάνει το 90% όλων των αρωμάτων.

Τώρα που γνωρίζετε ποια είναι τα κύρια συστατικά ενός Eau de Parfum και ενός Eau de Toilette μπορείτε να απολαμβάνετε να φοράτε τα νέα σας αρώματα σύμφωνα με την περίσταση, την εποχή, και το πιο σημαντικό – σύμφωνα με τη διάθεσή σας.

Απολαύστε τις αγορές σας στο Venera.gr.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.