Γιατί το Άρωμά σας Δεν Κρατάει Πολύ;

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που μας οδηγούν στο να αγοράσουμε ένα νέο άρωμα. Γιατί το Άρωμά σας Δεν Κρατάει Πολύ;

Υπάρχει ο ενθουσιασμός όταν επιτέλους μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την αγορά του αρώματος που είναι στη λίστα επιθυμιών σας για όσο καιρό μπορείτε να θυμηθείτε.

Υπάρχει το συναίσθημα της προσμονής του πως θα το βάλετε στο δέρμα σας και αν οι άνθρωποι που θα συναντήσετε θα το λατρέψουν και πιθανώς να σας συγχαρούν για αυτό.

Και… κάποιες φορές, υπάρχει η απογοήτευση που οι περισσότεροι/ες από εσάς έχετε βιώσει, όταν ένα άρωμα δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες σας και έχει εξατμιστεί προ πολλού πριν καν προλάβετε να παινευτείτε για αυτό στους φίλους σας. Όσο κι αν θα θέλαμε η διαδικασία της επιλογής, της αγοράς και της εφαρμογής του νέου σας αρώματος να είναι μια συναρπαστική εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια, κάποια αρώματα απλώς δεν κρατάνε όσο άλλα.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιους από τους σημαντικότερους ενόχους για την ασταθή μακροζωία του αρώματός σας. Ο τύπος του αρώματός σας

Τα αρώματα φτιάχνονται από αρωματικά έλαια, τα επονομαζόμενα αιθέρια έλαια, τα οποία διαλύονται σε αλκοόλ και νερό. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρωμάτων, ανάλογα με τη συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων που περιέχονται.

Η διαφορά στις συγκεντρώσεις των αιθέριων ελαίων σε κάποιους από τους κύριους τύπους αρωμάτων έχει ως εξής:

Άρωμά

– Εκχύλισμα αρώματος (Parfum Extract): Έχει την υψηλότερη συγκέντρωση από όλα από 15% μέχρι 40%

Eau de Parfum (EDP): από 10% μέχρι 20% (συνήθως γύρω στο 15%)

Eau de Toillete (EDT): από 5% μέχρι 15% (συνήθως 10%)

– Eau de Cologne (EDC): από 2% μέχρι 4%

Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου, τόσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει το άρωμα. Ως εκ τούτου το EDP έχει διάρκεια περίπου 6 με 7 ώρες, ενώ το EDT, περίπου 2 με 4 ώρες και το EDC μέχρι και 2 ώρες.

Ο τρόπος που φοράτε το άρωμα

Το πιστεύετε ή όχι, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε το άρωμα να διαρκεί περισσότερο πάνω στο δέρμα σας.

Ορίστε κάποια κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας άρωμα για περισσότερη ώρα:

– Ενυδάτωση

Σιγουρευτείτε ότι το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο πριν τοποθετήσετε το άρωμα, αφού όσο πιο λιπαρό είναι το δέρμα τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει το άρωμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιείστε αφρόλουτρο της ίδιας σειράς με το άρωμά σας.

– Μην τρίβετε τους καρπούς σας μεταξύ τους

Η τριβή μπορεί να προκαλέσει τις νότες κορυφής (top notes) να εξασθενίσουν γρηγορότερα.

– Βάλτε λίγη βαζελίνη στα σημεία του παλμού

Η ενυδάτωση από τη βαζελίνη θα βοηθήσει να κλειδώσει το άρωμα για περισσότερη ώρα.

Η Χημεία του δέρματός σας

Μάλλον γνωρίζετε ήδη ότι αυτό που μυρίζει ωραία πάνω σε κάποιον δε σημαίνει ότι θα μυρίζει εξίσου ωραία και σε εσάς.

Οι λόγοι πίσω από αυτό έχουν να κάνουν με τη χημεία του δέρματός σας, και πιο συγκεκριμένα με τις φερορμόνες σας, γνωστές και ως «η μυρωδιά του έρωτα». Το νέο σας άρωμα μπορεί να είναι ή να μην είναι συμβατό με τη φυσική μυρωδιά σας που προέρχεται από τις φερορμόνες σας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη διάρκεια του αρώματος. Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, τότε όλα τα έλαια του αρώματος δεν μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα σας κι έτσι εξατμίζονται εύκολα, σε αντίθεση με το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση κάποιου πιο λιπαρού δέρματος.

Ο ιδρώτας είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο που ένα άρωμα μυρίζει πάνω σας. Κάποιες πιο ελαφριές νότες, όπως οι νότες εσπεριδοειδών, που βρίσκουμε σε αρώματα τέλεια για το καλοκαίρι, μπορεί να αντιδράσουν αρκετά καλά με την εφίδρωση. Από την άλλη βαρύτερες νότες, που βρίσκουμε σε αρώματα καταλληλότερα για τους πιο κρύους μήνες, όπως είναι ο ιβίσκος και το ξύλο, δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά όταν αναμειχθούν με τον ιδρώτα κάποιου.

Η ποιότητα των συστατικών και η αυθεντικότητα του αρώματός σας

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός είναι ο παράγοντας της αυθεντικότητας. Και όπως λέει και το γνωμικό: «η απομίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας» – όσο τα αρώματα των σχεδιαστών γίνονται καλύτερα και ακριβότερα, τόσο περισσότερες θα είναι οι προσπάθειες να τα αντιγράψουν. Με την πάροδο του χρόνου οι εταιρείες που παράγουν απομιμήσεις αυθεντικών αρωμάτων γίνονται καλύτερες σε αυτό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε το αντίγραφο από το πρωτότυπο:

  1. Βεβαιωθείτε ότι ψωνίζετε από πιστοποιημένους πωλητές:

Αν ψωνίζετε ηλεκτρονικά, μην εμπιστεύεστε απλώς οποιοδήποτε ιστότοπο έχει τη λέξη «άρωμα» στη σελίδα του. Ελέγχετε πάντα τον ιστότοπο και τις αξιολογήσεις που έχει το προϊόν, οι οποίες μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το αν μπορείτε να το εμπιστευτείτε. Είναι πάντα καλύτερο αν ο διαδικτυακός πωλητής διαθέτει φυσικό κατάστημα εκτός από το ηλεκτρονικό του, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να αγγίξετε και να αισθανθείτε το άρωμα. Αν δεν έχει, σιγουρευτείτε ότι είστε ενήμεροι για τις πολιτικές επιστροφής.

2. Κάντε έρευνα σχετικά με το άρωμα που επιλέξατε:

Ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή και γνωρίστε το άρωμα της επιλογής σας – πως φαίνεται το μπουκάλι του αρώματος, σε τι μεγέθη κυκλοφορεί, που είναι τοποθετημένο το barcode του, που φτιάχτηκε και ούτω κάθε εξής.

3. Ελέγξτε την συσκευασία:

Το σελοφάν πρέπει να είναι σφιχτά τυλιγμένο γύρω από το κουτί του αρώματός σας. Δώστε σημασία στην εκτύπωση του κουτιού – τυχόντα θολά γράμματα ή γραμματικά σφάλματα αποτελούν ένδειξη ότι το προϊόν δεν είναι αυθεντικό. Το barcode του πρέπει να είναι τοποθετημένο χαμηλά στο πίσω μέρος του κουτιού και όχι στις πλευρές.

4. Ελέγξτε τους αριθμούς παρτίδας και σειράς:

Θα πρέπει να υπάρχει σαφώς τυπωμένος αριθμός παρτίδας στο κουτί, καθώς και ημερομηνία λήξης και πληροφορίες σχετικά με το που φτιάχτηκε το άρωμα. Αν κάποια από τις παραπάνω πληροφορίες λείπει ή είναι κακώς τυπωμένη, τότε πιθανότατα πρόκειται για πλαστό προϊόν.

5. Ελέγξτε τις πληροφορίες του προϊόντος:

Στο πίσω μέρος του κουτιού θα πρέπει να υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τον τύπο του αρώματος (EDT, EDP κλπ.), αν προορίζεται για άντρες, γυναίκες ή και για τους δύο, την ημερομηνία λήξης και τον τόπο παρασκευής του.

6. Νιώστε τη φιάλη του αρώματος:

Οι εταιρείες με αρώματα σχεδιαστών αντιμετωπίζουν τις φιάλες με την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια όσο και στο άρωμα. Η φιάλη του αρώματος πρέπει να είναι φτιαγμένη από υλικό υψηλής ποιότητας με καλά σφραγισμένο καπάκι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε τυχούσα διαρροή.

7. Πάρτε μία μυρωδιά:

Όταν ψεκάζετε για πρώτη φορά μία απομίμηση επώνυμου αρώματος, συνήθως έρχεται μία πολύ έντονη μυρωδιά αλκοόλ, κάτι που δεν θα πρέπει να συμβεί αν έχετε αγοράσει ένα αυθεντικό άρωμα σχεδιαστή. Οι απομιμήσεις είναι φτιαγμένες από χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες, οι οποίες όχι απλώς θυμίζουν μόνο αμυδρά το αυθεντικό άρωμα αλλά και εξατμίζονται γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα.

Όλοι οι  παραπάνω παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια του αρώματός σας, οπότε αν ψάχνετε για ένα άρωμα που μπορεί να κρατήσει μέχρι το επόμενο πρωί, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να κάνετε την έρευνά σας, ώστε να ξοδέψετε τα χρήματά σας με σύνεση σε ένα προϊόν που εσείς και οι γύρω σας μπορούν να απολαύσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εσείς έχετε καμία συμβουλή για την αύξηση της διάρκειας του αρώματος που δεν αναφέραμε;

Αν ναι, μοιραστείτε τη στα σχόλια που ακολουθούν, θα θέλαμε πολύ να την ακούσουμε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.