Η ιστορία του Dior

“Η ευτυχία είναι το μυστικό της ομορφιάς. Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς ευτυχία.”

Christian Dior

Σκεφτείτε τον οίκο μόδας Dior. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας;

Είναι τα κόκκινα χείλη της γυναίκας “δολοφόνου” της Dior Rouge ή είναι το θρυλικό άρωμα Dior Poison ή ίσως είναι η πρόσφατη μόδα – η τσάντα-σέλα της Dior;

Ό,τι κι αν είναι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με τα 70+ χρόνια της ιστορίας της, η Dior δεν είναι απλώς ένα brand, αλλά μια εταιρεία που δημιουργεί τάσεις με ένα επαναστατικό και πολύπλευρο μυαλό πίσω από αυτήν – τον Christian Dior.

Πώς λοιπόν έφτασε ο θρυλικός οίκος μόδας εκεί που είναι σήμερα;

Ας ρίξουμε μια ματιά.

 

Ο Christian πριν την Dior

Όπως μπορεί να υποθέσει κανείς από την τεράστια επιτυχία και τη μακρά ιστορία του οίκου μόδας, ο άνθρωπος πίσω από αυτόν δεν ήταν ένας απλός και καθημερινός τύπος. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση για την κοινωνικότητά του, ο Christian Dior αγαπούσε την ησυχία και την απομόνωση, αποφεύγοντας κάθε είδους κοινωνικές συγκεντρώσεις όποτε μπορούσε.

Η εντυπωσιακή ιστορία του Christian ξεκίνησε το 1905 σε ένα τυπικό αγγλονορμανδικό σπίτι με ροζ και γκρι χρώματα στη βόρεια Γαλλία, στην περιοχή της Νορμανδίας. Πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του σε μια απομονωμένη περιοχή, πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1910 με την οικογένειά του.

Οι μέρες που περνούσε στη βίλα Granville ήταν γεμάτες από χαρά και παιχνίδια, τα οποια συχνά έπαιζε μόνος του, όμως ο σχεδιαστής δεν έπαψε ποτέ να εμπνέεται από αυτά καθ ‘όλη τη σταδιοδρομία του στη μόδα. Οι αναμνήσεις του σπιτιού που μεγάλωσε και η γύρω περιοχή ενσωματώθηκαν στην τέχνη του μέσα από τα χρώματα που χρησιμοποίησε, το γκρι και το ροζ, καθώς και μέσα από τα αρώματα που δημιούργησε, με το αγαπημένο άρωμά του από κρίνο της κοιλάδας και τριαντάφυλλα.

Christian Dior

Ο Christian είχε κληρονομήσει την αίσθηση του στυλ και της ομορφιάς της μητέρας του και η κλίση του προς την τέχνη τον έκανε να ανοίξει γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, μόλις αποφοίτησε από το γυμνάσιο με την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του. Ωστόσο, δεν απόλαυσε το νέο του εγχείρημα για πολύ καιρό, καθώς έκλεισε τη γκαλερί το 1929. Υπήρχε μια σειρά τραγικών γεγονότων , όπως ο θάνατος της μητέρας του και η πτώση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του πατέρα του.

Μεταξύ των ετών 1937 και 1946, ο Christian εργάστηκε σε δύο οίκους μόδας, τους Piguet και Lucien Lelong, όπου ήταν βασικός σχεδιαστής, μαζί με τον Balmain.

Ο κ. Dior σχολίασε αργότερα ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθε από τον Piguet είναι ότι η κομψότητα έγκειται στην απλότητα.

Η άνοδος της Dior

dior

Ο Christian Dior ήταν ένας εξαιρετικά προληπτικός άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά ήξερε ότι προοριζόταν για μεγάλα πράγματα. Επισκεπτόταν συχνά τους μάντες καρτών Ταρώ και πίστευε ότι οι δρόμοι του πεπρωμένου σχεδιάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Σε ηλικία 42 ετών, ήταν έτοιμος να συνειδητοποιήσει πόσο σωστός ήταν όλο αυτόν τον καιρό, καθώς περίμενε τη βουτιά του προς τα αστέρια. Το ταλέντο του δεν είχε περάσει απαρατήρητο, και τελικά ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας το 1946, με τη σημαντική οικονομική βοήθεια του Marcel Boussac (πλούσιος βιομήχανος της εποχής).

Το τέλος του 1946 σηματοδότησε την έναρξη μιας επανάστασης της μόδας με τα εγκαίνια του οίκου μόδας της Dior στην 30 Avenue Montaigne στο Παρίσι.

Από εκείνη τη στιγμή έως την άνοιξη του 1947, ο Dior μαζί με την αφρόκρεμα των μόδιστρων και σχεδιαστών, μεταξύ των οποίων και ο Pierre Cardin, δούλευαν ατελείωτα για να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα. Τον Φεβρουάριο του 1947, ο Christian Dior έκανε την πρώτη του συλλογή, η οποία αργότερα ονομάστηκε από τους Αμερικανούς ως “New Look”. Σύμφωνα με τον Jean Luc Dufresne, επιμελητή του Μουσείου Christian Dior: “Η 12η Φεβρουαρίου 1947 είναι η μόνη ημερομηνία στην οποία μπορείτε να εντοπίσετε την αρχή ενός ξεκάθαρου, ιστορικού και αισθητικού κοινωνικού φαινομένου “.

Την εποχή εκείνη η Γαλλία προσπαθούσε ακόμα να σταθεί στα πόδια της από τον πόλεμο και υπήρχαν ελάχιστες διανομές υφασμάτων και όταν ο Dior σύστησε στις γυναίκες τις φούστες μέχρι τη γάμπα, προκάλεσε οργή στο κοινό.

Η συλλογή με τις σιλουέτες wasp-like, τα ανθισμένα ντεκολτέ και τις μακριές φούστες είχαν μια επαναστατική αντίληψη για τη γυναικεία μόδα

και συγκρουόταν απότομα με τις κλασικές σιλουέτες της περιόδου κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι οποίες δεν είχαν καθόλου θηλυκότητα. Ζωντανεύοντας τις δυσάρεστες διαθέσεις που είχαν κατακλύσει την Γαλλία, η συλλογή έγινε γρήγορα διάσημη διεθνώς, βοηθώντας το Παρίσι να ανακτήσει το όνομά του ως πρωτεύουσα της μόδας.

Ο κύριος Dior είχε μια έξυονη επιχειρηματική σκέψη, με στόχο τη διαφοροποίηση της γκάμας προϊόντων της μόδας και την ολοκλήρωση ενός οράματος μιας γυναίκας από την αρχή μέχρι το τέλος. Το 1948, ενώ απολάμβανε ακόμα την επιτυχία του «πρώτου παιδιού» του, ο σχεδιαστής ξεκίνησε ένα νέο τμήμα αρωμάτων με το άρωμα Miss Dior, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην επαναστάτρια αδελφή του – την Catherine Dior.

Η Dior ήταν επιτυχημένη από την ίδρυσή της και όταν το διάσημο άρωμα Diorama κυκλοφόρησε το 1949, η εταιρεία είχε ήδη κερδίσει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1953, ο οίκος μόδας το εκμεταλλεύτηκε παρουσιάζοντας το θρυλικό ‘Rouge Dior’ – μια σειρά κραγιόν, με οκτώ αποχρώσεις του κόκκινου για να ταιριάζει με το κόκκινο χρώμα στις συλλογές φορεμάτων της.

Ο Christian Dior ήταν μια ασταμάτητη δύναμη και ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα, καθώς έθεσε τάσεις της μόδας, έγραψε βιβλία και δίδαξε χιλιάδες φοιτητές στο Fashion στη Σορβόννη του Παρισιού.

Πέθανε τον Οκτώβριο του 1957, ενώ έκανε διακοπές στην Ιταλία. Λατρευόταν τόσο από τους φίλους του όσο και από τους υπαλλήλους του, γι’ αυτό άλλωστε υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στην κηδεία του.

Η Dior μετά τον Christian

Ξέρατε τι κοινό έχουν οι Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferre και John Galliano (εκτός από το γεγονός ότι είναι όλοι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας); Όλοι ήταν καλλιτεχνικοί διευθυντές της Dior κάποια στιγμή μετά το θάνατό του.

Ο Yves Saint Laurent ξεκίνησε την καριέρα του στην Dior, με την ιδιότητά του καλλιτεχνικού διευθυντή, αμέσως μετά το θάνατο του σχεδιαστή. Αργότερα τον διαδέχτηκε ο ταλαντούχος Marc Bohan, ο οποίος παρουσίασε τη συλλογή Slim Look, ορίζοντας ένα νέο κεφάλαιο για το brand μέσα από μια λεπτή σιλουέτα, η οποία ήταν μια μοντέρνα ματιά στο αρχικό σχήμα των λουλουδιών.

Κατά τη διάρκεια των ετών μετά το θάνατό του, η Dior αλλάζει αρκετούς καλλιτέχνες αλλά ποτέ δεν παύει να εντυπωσιάζει με την καινοτόμο προσέγγισή της και τα υψηλής ποιότητας σχέδια των φορεμάτων που φοριούνται απόδημοφιλείς ανθρώπους όπως η Πριγκίπισσα Grace, η Evita Peron, η Elizabeth Taylor, η Madonna και άλλοι.

Παρά τα 70+ χρόνια λειτουργίας του, ο οίκος μόδας της Dior κατάφερε να προσαρμοστεί στις κοινωνικές αλλαγές και να παραμείνει επίκαιρος, επιλέγοντας μόνο κορυφαίους σχεδιαστές μόδας ως διευθυντές δημιουργικού τμήματος, αφήνοντας κάθε ένας από αυτούς ένα αλησμόνητο σημάδι στην ιστορία της Dior.

Για να τελειώσω με τα λόγια του Dior: “Εγώ είμαι, αυτός ο οικείος άνθρωπος, αυτό το παιδί, αυτός ο Proustian (ήταν λάτρης τους συγγραφέα Μάρσελ Προυστ) , αυτός ο καλλιτέχνης, και μετά είναι εκείνος – ο Christian Dior – ο σχεδιαστής μόδας που με σκότωσε”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.